Sabíeu que...

dimarts, 25 d'octubre de 2016
Ara que ha començat el nou curs...

Us deixem un article de Carles Capdevila (ja un clàssic dins d'aquesta part del bloc...) molt conegut dins del món del lleure. Personalment, al nou equip de monitors ens encanta des del primer estiu que ens el van llegir. Ja té uns quants anys però creiem que defineix molt bé el paper del monitor dins la societat actual. Esperem que el llegiu i que ens expliqueu què us sembla!



dissabte, 21 de maig de 2016


Us adjuntem dos articles relacionats amb el lleure:


  • Entrevista a Carles Capdevila a e-colònies.cat
    “Quan els teus fills van de colònies, tornen diferents. És una experiència transformadora”
  • "Ho fem perquè volem", article d'opinió d'una monitora de l'Esplai Xiroc a la revista digital SomEsplai.cat
    “Ningú ens obliga a fer res d’això però tampoc ningú ens ho facilita”

    “Tenen por perquè seran aquests, els infants, els que algun dia qüestionaran i faran desaparèixer els seus mecanismes de poder

dimarts, 16 d'abril de 2013


Recomanem la lectura de l'article "De colònies", de Lluís Gavaldà:

Us transcrivim aquest article d'opinió de Lluís Gavaldà, cantant d'Els Pets i professor, que va publicar dissabte passat al suplement Criatures del Diari Ara:

De colònies

Sí, l'hem tingut de colònies. Fa dos dies el vam deixar a la porta d'un autobús, nosaltres amb el cor encongit i ell carregat amb una motxilla que pesava un ase mort i amb mil recomanacions de la seva mare -"Mira de no perdre la gorra", "Recorda que a la carmanyola hi tens el dinar", "Fes el favor de canviar-te de calçotets cada dia, que ens coneixem"- que Déu n'hi do el que pesaven també. Quan ens va fer dos petons i va pujar-hi estava clar que tots tres fèiem el cor fort però ho vam dissimular amb la mestria dels que ja acumulen l'experiència d'unes quantes colònies. No, no calia patir gens, estaven en bones mans, en les mans d'aquests monitors d'esplai que es mereixen el cel, aquesta colla d'adolescents amb mocador al coll que, en comptes de dedicar els caps de setmana a buidar Xibeques compulsivament pels descampats o omplir pistes de ball en discoteques de l'extraradi, tenen el valor d'emportar-se quaranta marrecs malcriats quatre dies amb quatre nits a una casa de colònies i tenir-los entretinguts.
No us enganyaré, aquesta absència de nen ha estat pràctica, i molt. Hem pogut enllestir en aquests dies la feina endarrerida de feia mesos, la casa estava neta i endreçada en cinc minuts i als matins hem pogut fer el mandrós mitja horeta més, que sembla que no però s'agraeix. Ara bé, també us he de confessar que el silenci de la casa se'ns menjava. Es feia estrany fer vida normal sense la tabarra de les seves explicacions ni el seu rondinar constant a l'hora de sopar o anar a dormir. Pel carrer la cosa millorava, però tard o d'hora algun conegut ens ho esgarriava amb la pregunta inevitable: "I el nen? On el teniu?" Cagonlamar, la gent!, quines ganes de recordar-nos-ho, tot just ara que estàvem mig distrets. Sort que sabíem que el nen estava fent tot el que li cal fer: omplir-se d'esgarrinxades buscant tresors en un bosc encantat, fer excursions o jocs de nit i, sobretot, desintoxicar-se de ciment i d'aquest món virtual detablets i smartphones que els té acigalats tot el sant dia.
Ai, sí!, quin servei i quina falta fan els esplais. Ara només caldria trobar-ne un per a pares primerencs, aquells que es passen quatre dies amorrats a l'ordinador entrant al Facebook de l'esplai cada cinc minuts per veure si han penjat alguna foto del seu explorador urbanita. Si en sabeu d'algun, sisplau, reserveu-hi dues places. Ja ho trobarem.














































dimecres, 9 de gener de 2013



Accions formatives per a mares i pares a Ciutat Vella:

Des de Serveis a les Persones del Districte de Ciutat Vella (Ajuntament de Barcelona) ens han passat el llistat d'accions formatives que es duran a terme durant aquest curs.

Es tracta d'Accions formatives concertades pel Propgrama de Suport Educatiu a les Famílies al nostre districte. Poden ser del vostre interès, així que us pengem l'enllaç del document perquè hi pogueu fer un cop d'ull.




dijous, 8 de novembre de 2012



L'Esplai se'n va d'Assemblea:

Cada any l'esplai ha d'assistir, com a mínim, a dues assembles del moviment de lleure al qual pertany. Aquest cop, però, hi ha novetats respecte d'aquesta assemblea ja que aplegarà molts més esplais!

L'Esplai del Pi està federat al MCEC (de la Fundació Pere Tarrés), que és la federació de centres d'educació en el temps lliure de l'Arxidiòcesi de Barcelona i de les diòcesis de Sant Feliu de Llobregat, de Terrassa i de Vic.
Ara fa un parell d'anys, juntament amb les diòcesis de Lleida, Solsona, Tarragona, Tortosa i Urgell, es va crear el MCECC (Moviment de Centres d'Esplai Cristians de Catalunya), que és el "Moviment" que ens aplega a tots els esplais cristians de Catalunya. Mica en mica aquest "Moviment" agafa forma, i aquest any podem celebrar la primera assemblea tots junts.

L'AGO (Assemblea General Ordinària) tindrà lloc aquest dissabte 10 de novembre a Montserrat i aplegarà esplais de gairebé tota Catalunya.

Serà una assemblea llarga i profitosa, ja que la trobada durarà de les 10h del matí a les 17.30h i hi estan convocats 209 esplais. Al migdia tindrà lloc un acte públic que comptarà amb la presència del director general de Joventut, Toni Reig; el bisbe de Girona, Mn. Francesc Pardo; la presidenta del MCECC, Maria Valencia i els presidents de les diferents federacions diocesanes: Òscar Costa, Édgar Boixadera, Xavier Coma, Joan Francesc Moreno i Teresa Valero.


En representació de l'Esplai del Pi i dels seus monitors hi assistiran els responsables de l'esplai, en Lucas i l'Alba.

Si en voleu saber més coses, l’acte es podrà seguir a través del compte de twitter @mcec2punt0 i del ‘hashtag’ #AGOMCECC. De ben segur que si dissabte feu una ullada al Twitter de l'Esplai del Pi també podreu saber com va per Montserrat als nostres enviats especials!



dimecres, 3 d'octubre de 2012

Europa vol que es reconeguin les competències adquirides en l'educació no formal:

La lluita de l’associacionisme educatiu perquè es reconegui la seva tasca educativa podria tenir una oportunitat gràcies a la Comissió Europea, que ha llançat una proposta perquè els estats membres validin abans de 2015 les capacitats i competències que s’adquireixen fora de l’escola o la universitat.

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya ho expliquen en un article.


dijous, 7 de juny de 2012

Inauguració Casa de la Sang i cancell d'entrada a l'església

... aquest dissabte 9 de juny al matí, la basílica de Santa Maria del Pi ens vol mostrar com han quedat de maques la Casa de la Sang i el cancell després de les seves reformes. Aquí us mostrem la invitació formal que el nostre mossén Gaietà ha enviat a l'Esplai. 


Doncs res, a la tarda ja us direm com ha anat i a qui hem vist, ens han dit que el senyor Trias hi serà present; si és que ens alternem amb emminències! 




dilluns, 7 de maig de 2012
Que ningú es quedi fora de joc!  

...TV3, Catalunya Ràdio i la Fundació LaMarató de TV3 realitzen una marató per la obresa aquest 27 de Maig.

Tal com diu l'eslògan, la idea de fer aquesta marató va sorgir arrel de la crisi que s'està patint, vol sensibilitzar la població davant del gran grup de persones afectades (al voltant d'un 20 % de Catalunya es troba en risc).

Ahir vam veure l'anunci de la iniciativa que ha pres la Federació Catalana de Pastisseria fent unes xocolatines solidàries.

L'Esplai del Pi anima tothom a participar-hi. Com puguem i vulguem, perquè potser som coneguts per ser un poble que mira molt per la "pela", però també és cert que la Marató és coneguda per la gran participació de tots nosaltres.

Si voleu assabentar-vos de més coses, entreu a la pàgina de TV3 http://www.tv3.cat/maratopobresa o al blog http://blogs.tv3.cat/marato-pobresa

I ja només ens queda dir: Que ningú es quedi fora de joc!   (No podíem acabar d'una altra manera)


dijous, 24 de novembre de 2011
Arrels:
Com sabeu, l'Esplai del Pi es divideix en 5 grups, segons l'edat dels seus components: Pinyons, Pinyes, Branques, Troncs i Arrels.
Aquest últim, el grup d'Arrels, el componen els monitors i monitores de l'esplai.


El mític grup de música folk Esquirols, que tantes cançons ha deixat en el seu llegat, en té una que rep aquest nom i que els monitors han agafat com a himne ja que la lletra de la cançó descriu perfectament la vida del monitor, entre d'altres.


Us deixem la cançó i la seva lletra:
Cal que deixi la meva casa i prengui el bastó,
cal que amb una esperança trenqui la tristor, 
faré una cabana de pedra i de fang 
on la terra em doni el meu guany. 


Clavaré les meves arrels creixent de cara al cel,

donaré fruit abundós...
I l'hivern em despullarà, de neu em cobrirà,
neu que fondrà poc a poc.


Després de la lluita intensa vindrà el repòs,

deixaré la terra abonada pel meu esforç.

Els fills que em segueixin potser marxaran

però, vagin on vagin, constants.



Clavaran les seves arrels creixent de cara al cel,

donaran fruit abundós...

I l'hivern els despullarà, de neu els cobrirà,

neu que fondrà poc a poc.



I, per acabar, us deixem el vídeo d'una versió d'Arrels més "reggae", del grup Wildside, que als monitors també ens agrada molt i que ens va "regalar" la nostra amiga Lara Vidal Santorum:








diumenge, 16 d'octubre de 2011
Diagnosi de persones al carrer 2011 (Barcelona):
Enguany, la nit del 8 al 9 de novembre, des de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL) de la ciutat de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona es porta a terme el projecte de recerca Diagnosi de Persones al Carrer 2011; un projecte que ja es va dur a terme el 2008. Es tracta de fer un recompte nocturn de persones que dormen al carrer a Barcelona. Hi poden participar professionals i voluntaris. I, de fet, es necessiten voluntaris.

Si sou majors d'edat i voleu participar en aquesta iniciativa, només heu d’enviar la vostra sol·licitud a través del formulari d’inscripció.

Per més informació cliqueu aquest link: http://diagnosi2011.org/




diumenge, 16 d'octubre de 2011
Gran Recapte d'Aliments 2011:
La campanya Gran Recapte d'Aliments a Catalunya, impulsada per la Fundació Banc dels Aliments, se celebrarà enguany els dies 25 i 26 de novembre sota el lema ‘Ho donem tot'. L'organització cerca persones i entitats que vulguin formar part de la xarxa de voluntaris que es distribuirà entre diversos punts de recollida (en supermercats i mercats de Catalunya) durant els dos dies que durarà el recapte. Si voleu formar part de l'equip, us podeu inscriure en línia o enviant un correu a granrecapte@bancdelsaliments.org. Les 10 tones d'aliments que reparteix anualment a Catalunya el Banc dels Aliments són encara insuficients per atendre la gran demanda social.





dilluns, 31 d'octubre de 2011
Avui volem compartir amb vosaltres un article de Carles Capdevila que es va publicar en el diari Avui del 30 de maig de 2007.
Ho fem perquè creiem que dóna una visió positiva i ens anima a seguir endavant en la nostra tasca, esperem que a vosaltres també!

 

Per si voleu esbrinar més d'en Carles Capdevila, aquí us posem la seva pàgina web  http://www.carlescapdevila.com/

Us desitgem que acabeu de passar un bon pont!